Kyjev sa obráti na medzinárodnú arbitráž pre zdraženie plynu Gazpromom

05.04.2014 Celý región

Kyjev 5. apríla (TASR) - Ukrajinská vláda sa obráti na medzinárodný arbitrážny súd v Štokholme v prípade, ak jej súčasné rokovania s Ruskom o znížení ceny zemného plynu stroskotajú. Reuters sa odvoláva na dnešné vyjadrenie ukrajinského ministra energetiky Jurija Prodana, ktoré poskytol novinárom pred rokovaním vlády.

V dôsledku tlaku, ktoré tento týždeň vyvolalo dvojnásobné zvýšenie cien Gazpromom, plyn krajine zdražel takmer na dvojnásobok.

Kyjev začal núdzové rokovania so svojimi susedmi v EÚ a žiada od nich, aby mu dodávkami plynu pomohli.

Prodan dnes prisľúbil Európe, že Ukrajina nebude načierno odčerpávať plyn z medzinárodného plynovodu, ktorým sa cez jej územie dopravuje komodita do strednej, južnej a západnej časti kontinentu. Ukrajina odčerpávala plyn, ktorý jej nepatril, počas zdĺhavých cenových rokovaní s Moskvou v roku 2006 a 2009.

Ukrajina, ktorá sa nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, pokrýva polovicu svojej spotreby plynu dodávkami z Ruska. Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sa prudko zhoršili vo februári po tom, ako protestujúci na Majdane vyhnali z úradu proruského prezidenta Viktora Janukovyča. 
 

Vyberte región